2021 Madrid Açık'ta, bir hafta önce Stuttgart finalinde mağlup olduğu dünya 1 numarası Ash Barty'yi 6-0, 3-6, 6-4'lük üç sette mağlup eden Aryna Sabalenka toprakta kariyerinin ilk zaferini elde etti.

Fırtına gibi girdiği ilk sette yalnızca bir basit hata yapan ve hanesine 11 puan vuruşu yazdıran Sabalenka, seti rakibine oyun bırakmadan noktalamayı başardı. Ancak Belaruslu raketin ilk servis yüzdesinin %73'ten %57'ye düşmesiyle ve basit hata sayısını 16'ya çıkarması dünya 1 numarasının ikinci seti 6-3 ile kazanarak maça ortak olmasına zemin hazırladı.

Final setinde kendi servisinde 3-4 15-30 geri düşen Sabalenka üst üste kazandığı 11 puanla şampiyonluğa ulaşan taraf oldu.

Sabalenka böylelikle kariyerinin 10. şampiyonluğunu kazanırken toprak kortta ilk kez mutlu sona ulaşmayı başardı. Dünya 7 numarası, daha önce yalnızca 2018'de Lugano'da toprak kort finali oynayabilmişti. 

Sabalenka, "Daha önce toprak kortta oyunumu değiştirmeye, daha fazla topspin ve slice kullanmaya çalışıyordum. Ancak koçum, 'Oyununu değiştirmene gerek yok, yalnızca agresif kalmaya çaışmalı ve topu daha arkada beklemelisin' dedi." diye konuştu.

Bu yıl Abu Dhabi'den sonra ikinci şampiyonluğunu kazanan Aryna Sabalenka bu sonuçla dünya sıralamasında 4. basamağa yükselmeyi garantiledi.