Yaklaşık bir yıllık aradan sonra geçtiğimiz nisan ayında kortlara yeniden dönen Juan Martin Del Potro, dönüşünün ardından ilk finaline Rio 2016'da yükseldi. 1.98'lik Arjantinli, yarı finalde karşılaştığı Rafael Nadal'ı 3 saat 8 dakika süren bir maçın ardından 5-7, 6-4 ve 7-6(5)'lık setlerle devirerek altın madalya maçında Andy Murray'nin rakibi oldu.

Mücadeleye servis kırarak başlayan Del Potro, bu avantajını altıncı oyunun sonunda yitirdi. Arjantinlinin sette kalmak için servis attığı 12. oyunu kazanan Nadal, açılış setini 7-5'le kazanarak karşılaşmada 1-0 öne geçti.

İkinci set de ilk set gibi çekişmeli geçerken düğümün çözüldüğü nokta üçüncü oyun oldu. Bu oyunda kırdığı servisin avantajını set sonuna kadar muhafaza eden Del Potro, 6-4'le hanesine yazdırdığı ikinci setin ardından maçı final setine uzattı.

İlk sekiz oyunun 4-4'lük eşitlikle geçildiği karar setinde ise ilk hamle Delpo'dan geldi. Dokuzuncu oyunda servis kıran Arjantinli tenisçi, hemen akabinde maç için servis atsa da bu fırsatı değerlendiremedi ve finale çıkacak ismi tie-break belirledi.

Tie-break'i baştan sona önde götüren Delpo, 6-4'te üst üste iki maç puanı yakaladı ve bu puanların ikincisinde sonuca giderek dev karşılaşmadan galibiyetle ayrıldı. 2012 Londra'da bronz madalyanın sahibi olan dünya klasmanının eski 4 numarası, böylece Rio'dan da madalyayla dönmeyi garantiledi. Bu epik müsabakanın kaybeden tarafı olan Nadal ise bronz madalya için Kei Nishikori ile yüzleşecek.