Wimbledon'ın düzenlendiği All England Lawn Tennis Club, Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle Rus ve Belaruslu sporcuların yılın üçüncü Grand Slam turnuvasında yer almayacağını duyurdu.

Britanya tenisini yöneten Lawn Tennis Association'ın (LTA) da bu karara katılmasıyla Rus ve Belaruslu raketler, ülkede düzenlenen Queen's ve Eastbourne gibi çim kort turnuvalarından da men edildiler.

Wimbledon turnuva yönetimi tarafından yapılan açıklamada, "Bu haksız ve eşi görülmemiş askeri saldırganlık koşullarında, Rus rejiminin Rusyalı ve Belaruslu tenisçilerin turnuvaya katılımlarından herhangi bir fayda sağlaması kabul edilemez olurdu." ifadeleri kullanıldı.

Bu kararla birlikte geçtiğimiz yıl turnuvada yarı final gören Belaruslu Aryna Sabalenka ve ATP dünya 2 numarası Rus Daniil Medvedev'in de aralarında olduğu raketler bu yıl Wimbledon'da yer alamayacak.

Wimbledon'ın bu kararı tenis dünyasının tepkisini çekti. ATP, yaptığı açıklamada "Wimbledon'ın aldığı tek taraflı kararın adaletsiz olduğuna ve bunun spora zarar veren bir emsal teşkil edeceğine inanıyoruz. Milliyete dayalı ayrımcılık, Wimbledon ile aramızdaki turnuvaya katılımın yalnızca sıralamaya bağlı olduğuna dair anlaşmamızı da ihlal ediyor." dedi.

WTA ise "Ayrımcılık ve bu ayrımcılığı bireysel olarak yarışan atletlere yöneltmek ne adil ne de haklı bir gerekçeye sahip bir karar." sözleriyle Wimbledon'ın tutumunu eleştirdi.

Erkeklerde dünya 1 numarası Novak Djokovic ise, "Her zaman savaşı ilk kınayan kişi olacağım. Savaşın bir çocuğu olarak bunun geride bıraktığı duygusal travmayı çok iyi biliyorum. Ancak Wimbledon'ın kararını desteklemem mümkün değil, bu atletlerin suçu değil" sözleriyle Wimbledon ve LTA'in aldığı karara karşı çıktı.

Aralarında Alexandr Dolgopolov ve Marta Kostyuk'un da olduğu Ukraynalı tenisçiler ise kararı destekleyerek diğer büyük turnuvalar ve Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) da dahil olmak üzere uluslararası tenisi yöneten kurumların da benzer bir kararla Rus ve Belaruslu oyuncuları müsabakalardan men etmelerini talep etti.

Dört majör turnuva yönetimi, ATP, WTA ve ITF'in, Rusya'nın Ukrayna işgali başladıktan sonra aldığı karara göre Rus ve Belaruslu tenisçiler turnuvalara katılmaya devam edebiliyor ancak ülkelerinin bayrağı altında yarışamıyorlardı.