Amerika Açık'ta bu gece oynanacak tek kadınlar yarı final karşılaşmaları Açık Dönem'de nadir rastlanan bir fenomeni beraberinde getiriyor. CoCo Vandeweghe, Sloane Stephens, Venus Williams ve Madison Keys'in yarı finale yükselmesiyle, Açık Dönem'de altıncı kez bir Grand Slam'in tek kadınlar kategorisinde son dörde kalan tensiçilerin tamamı ABD'lilerden oluşuyor.

Tek kadınlar kategorisinde son dörde kalan tenisçilerin tamamının ABD'den olduğu ilk majör turnuva 1979 Amerika Açık'tı. Çeyrek finale yükselen dört ABD'li tenisçi Chris Evert, Billie Jean King, Tracy Austin ve Martina Navratilova sırasıyla Evonne Goolagong, Virginia Wade, Sylvia Hanika ve Kerry Melville Reid'i mağlup ederek yarı finale yükselmiş ve sonunda 3 numaralı seri başı Tracy Austin kupaya uzanmıştı.

İki yıl sonra yine Flushing Meadows kortlarında yarı finalistlerin tamamı ABD'li tenisçilerden oluşuyordu. Çeyrek finalin 8 koltuğunun 6'sını kapatan Amerikalılar, araya girmeyi başaran Çek Hana Mandlikova ve Alman Sylvia Hanika'yı saf dışı bırakarak Chris Evert, Martina Navratilova, Tracy Austin ve Barbara Potter ile son dörtte yerlerini almışlardı. Mutlu sona ulaşan ise yine Austin olacaktı.

Bir sonraki Grand Slam olan 1982 Avustralya Açık'ta Amerikalılar yarı finalde yerlerini Martina Navratilova, Pam Shriver,Andrea Jaeger ve Chris Evert ile almışlardı. Bu sefer zafere ulaşan, Navratilova'yı üç sette geçen Evert oluyordu.

Bir sonraki yıl ABD'liler yine Melbourne'de yarı finallere ambargo koyuyordu. Martina Navratilova, Pam Shriver, Zina Garrison ve Kathy Jordan'dan oluşan dörtlüden galip ayrılan ise 1 numaralı seri başı Navratilova'ydı.

1985 Wimbledon'da ise çeyrek finaldeki 8'linin 7'sini oluşturan ABD'li raketlerin üstünlüğü tartışmasızdı. Araya girmeyi başaran Çek Helena Sukova Kathy Rinaldi'ye direnememiş, ve yarı finaller Evert - Rİnaldi, Navratilova - Garrison şeklinde oluşmuştu. Şampiyon ise saydığımız 5 Grand Slam'in tamamında yarı finale yükselmeyi başaran tek Amerikalı raket Navratilova oldu.

Yavuz Yavuz / Tenisdunyasi.net