Dört Grand Slam turnuvası, ATP, WTA ve Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF), devam eden Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'da düzenlenecek turnuvaları askıya almaya ve Rusya'nın takım turnuvalarından men edilmesine karar verdi.

Buna göre Ekim ayındaki ATP ve WTA'in Moskova turnuvaları oynanmayacak, son şampiyon Rusya tenis takımları da Billie Jean King Kupası ve Davis Kupası'nda yer almayacak.

Rusyalı ve Belaruslu tenisçiler bu kuruluşların turnuvalarında yer almaya devam ederken, ülkeleri adına ve bayrakları altında katılamayacaklar.

Bu kararın ardından ATP ve WTA dünya sıralamalarında Rus ve Belaruslu tenisçilerin isimlerinin önünden ülke kısaltması ve ülke bayrağı kaldırıldı.

Bu kararın ardından, daha önce Rusyalı ve Belaruslu tenisçilerin ülke temsiliyetleri devam ettiği sürece Monterrey turnuvası birinci turunda Rus Anastasia Potapova karşısındaki maçına çıkmayacağını söyleyen Elina Svitolina da korta çıktı ve 6-2, 6-2'lik skorla ikinci tura yükseldi.

Öte yandan son Fransa Açık finalisti Anastasia Pavlyuchenkova da savaşa karşı ses çıkaranlar arasına katıldı ve "Kişisel hırslar ve politik motivasyonlar şiddeti haklı çıkaramaz" diye konuştu.

Belaruslu eski dünya 1 numarası Victoria Azarenka ise "Kalbim, bu kadar çok acıya yol açan bu savaştan doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen herkesle. Bu savaşın bir an önce sona ermesini ve barış olmasını diliyorum." açıklamasını yaptı.