Bu yıl bir Yunan esintisi var Londra’daki O2 Arena’da. Tribünden yükselen Yunanca nidalar, Yunanistan bayraklı seyirciler, yüzlerinde güller açan ve geçen yıla göre hayli kalabalık Yunan gazeteciler, hatta soyunma odasına kadar inen bir Yunan başbakanı. 

Tüm bunların sebebi elbette Stefanoş Çiçipas’ın ATP Finals’daki varlığı ve başarılı çizgisi. 21 yaşındaki Yunan oyuncu ülkesinden çıkan kadın veya erkek en başarılı tenisçi unvanını bir yıldan kısa bir sürede eline geçirdiği gibi pekiştirmeye de devam ediyor. İlk kez katıldığı ATP Finals’da da Medvedev ve Zverev’i yenip grup birincisi olmakla kalmadı şimdi de finale yükseldi. 

Elbette Çiçipas’ınki şimdilik bireysel bir fenomenden daha fazlası değil Yunanistan’da. “Özellikle erkeklerde alttan gelen diğer tenisçileri görmek henüz mümkün değil” diyor SDNA web sitesinin tenis yazarı Vasilili Yorgatu. Zaten Çiçipas da 2015’ten beri Fransa’da Mouratoglou Akademisi’nde çalışıyor. Ama Yunanistan’da tenise ilgili artırdığına dair ilk işaretleri görebiliyoruz. Örneğin Yunanistan’da ATP turnuvalarının resmi yayıncısı Cosmo TV bu yıl muhabiri, kameramanı ve yorumcusu Bağdatis’le Londra’nın yolunu tutmuş. Geçen yıl sadece Yunan gazeteci turnuvayı yerinde takip ederken bu yıl sayı 7-8’e çıkmış durumda. 

Bunun Yunanistan’daki yansımaları sorulduğunda Çiçipas da “Bir süredir ülkemde daha az zaman geçiriyorum ama tenisin en çok izlenen ilk beş spor dalı arasında olduğunu zannediyorum. Umarım bundan sonra basketbola ve futbola yakın seviyeye çıkar yanıtını veriyor.” Yanıtın veriyor. Ancak Yunanistan başbakanı Kiryakos Miçotakis bile bugünkü yarı final uğruna Londra’nın yolunu tutmuşsa tenisin ülkedeki çoktan başlamış demektir.  

FEDERER’İ YİNE YENDİ
Gelelim Çiçipas’ın final vizesi aldığı maça. Çiçipas ta ocak ayında Avustralya Açık’ta dördüncü tur maçında idolü Federer’i yendiğinde bir rüyasını gerçeğe dönüştürmüştü. 10 ay sonra Yunan oyuncunun rüyası devam ediyor. Bugün de Federer’i yenerken ne rakibinin itibarına ve önceki maçtaki oyununa ne de ezici tribün desteğine aldırış etti. Üst üste verdiği servis kırma fırsatlarını bir biri ardına savuştururken tecrübeli rakibinin de moralini bozdu. Öyle ki Roger Federer 12 kez servis kırma imkânı bulurken yalnızca bir kez bunlarda faydalanabildi. Tıpkı geçen ocak ayında Melbourne’daki tablonun bir benzerini izledik adeta. Avustralya Açık’taki maçta da Federer tam 12 kez kez servis kırma sayısı kaçırmış ve genç rakibine yenilmişti.

Üstelik bu kez Çiçipas bir gün önce oynadığı üç setlik Nadal maçının etkisine dair en ufak bir emare göstermeden hızlı da başladı. İkinci oyunda ise filede aldığı sayılarla servis kırıp durumu 2-0 yaptı. 4-2’ye kadar da servislerinde çok zorlanmadan oyunu kontrol etti. Ancak servis kullandığı yedinci oyunda durum 0-40’ken Federer’in forehand’lerindeki hatalar zinciri başladı. Çiçipas beraberliği yakaladıktan sonra da oyuncu almayı başardı. 5-3 önde olduğu ve servis attığı oyunda 23 vuruşluk maçın en uzun rallisi de dahil olmak üzere Federer’e direnen Çiçipas nihayet yedinci sayısında emeline ulaştı. 6-3

Hemen her zaman olduğu gibi salonun ekseriyeti Federer destekçisiydi ama oyun hatta servis aralarında sık sık Yunanca destek sloganları duyduk. İlk günden beri Londra’da bulunan seyircilere yenilerinin eklendiğini koridorlardaki konuşmalardan ve Yunan bayraklı seyircilerden de anlamak mümkündü.
Bu moralle ikinci sete başlayan Çiçipas henüz üçüncü oyunda Federer’in servisini bir kez daha kırmayı başardı. Evet, Çiçipas etkiliydi ama İsviçreli’nin maç boyu yaptığı 17 forehand hatasından üçünü de bu oyuna sıkıştırdığını unutmamak lazım. Ertesi oyunda Federer hemen yanıt verip filedeki sayılarla skoru eşitleyince O2’sa seyirciler coşkuyla ayaklandı. “Roger, Roger!” tezahüratları pek etkili olamamış ki bir sonraki oyunda avantajı yeninden eline geçirdi. Çapraz forehand winner’la bir kez daha servis kırdığında Federer hayranlarının hayal kırıklığını tahmin etmek güç değildi: 3-2. Çiçipas sonraki iki servis oyununda da 210 km/s hızındaki servislerine atmaya devam edip avantajı rakibine kaptırmadı: 5-3 

Maçın akıbetini belirleyen ikinci setteki 10’uncu oyunda ise genç Yunan tenisçiyi biraz heyecan basmış olacak ki üç basit hata birden yapıp Federer’e maça yeniden dönem imkânı verdi: 15-40. Ama iyi servislerini yeniden devreye sokan Çiçipas iyi servislerle beraberliği sağladıktan sonra da ilk maç sayısını bir ace’le değerlendirdi ve seti 6-4 alarak final vizesi alan ilk tenisçi oldu. 

(ALP ULAGAY-O2 Arena-Londra)