Naomi Osaka, ABD'nin Wisconsin eyaletinde Jacob Blake adlı bir siyahın polis tarafından vurulmasının ardından başlayan protestolarda iki kişinin öldürülmesinin ardından Western & Southern Open'daki yarı final maçına çıkmayacağını duyurdu.

İki kez Grand Slam şampiyonu Osaka'nın kararı, saatler öncesinde NBA takımı Milwaukee Bucks'ın Orlando Magic ile oynayacağı play-off karşılaşmasına çıkmayı reddetmesinin ardından geldi.

Orlando Magic'in de karşılaşmaların dikkatleri siyahlara dönük polis şiddetinden uzaklaştıracağı gerekçesiyle bu grev kararını desteklemesinin ardından oynanması planlanan üç play-off maçı iptal edildi.

Japon raket, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Ben bir sporcudan önce siyah bir kadınım ve bir siyah kadın olarak şu an benim tenis oynamamın izlenmesinden daha öncelikli önem gösterilmesi gereken şeyler olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Bu grevle, oynayanların çoğunluğunun beyaz olduğu tenis dünyasında bir tartışma başlatmayı hedeflediğini söyleyen Osaka, "Polis eliyle gerçekleştirilen Siyah soykırımının devam etmesini izlemek midemi bulandırıyor." diye konuştu.

Osaka'nın bu kararının ardından ABD Tenis Federasyonu (USTA), WTA ve ATP yaptıkları açıklamayla, New York'da düzenlenen Western & Southern Open'ın Perşembe günkü maçlarının "ırksal eşitsizlik ve toplumsal adaletsizliğe karşı ortak bir tavır ortaya koymak" amacıyla iptal edildiğini, yarı finallerin Cuma günü devam edeceğini duyurdu.

SPORDA SİYAH DİRENİŞİ

Sporda siyah atletlerin ırkçılığa ve polis şiddetine karşı uzun yıllardır devam eden mücadelesinin son dalgası 2016'da NFL oyuncusu Colin Kaepernick'in maç öncesinde ABD ulusal marşı sırasında diz çökmesiyle başladı.

Protestolar yayılırken Kaepernick NFL'den uzaklaştırılmış, diz çökme protestoları da lig tarafından bir ulusal birlik mesajına dönüştürülmüştü.

Mayıs ayının sonunda ABD'li siyah yurttaş George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan protestolar spor dünyasına da sıçramış, Naomi Osaka, Francis Tiafoe ve Coco Gauff ırkçılığa karşı seslerini yükselten raketlerin başında gelmişlerdi.

Spora verilen pandemi arasına denk gelen protestoların ardından karşılaşmaların tekrar başlamasının, ABD'de siyahlara dönük polis şiddetini gündemden düşüreceği kaygılarına NBA gibi ligler Black Lives Matter (Siyahların Yaşamları Değerlidir) sloganını sahaya taşıyarak yanıt vermişti.

26 Ağustos günü NBA'de Milwaukee Bucks ile başlayan, daha sonra WNBA, MLB ve MLS liglerinin de katıldığı ve dünya 10 numarası Osaka ile birlikte tenis dünyasına da yayılan grev ise iş durdurma bakımından spor dünyasındaki son ırkçılık karşıtı hareket için bir ilk.

Sporun ABD'de son yaşanan olaylara tepkisinin nasıl devam edeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.