tenisdunyasi.net: Ana Sayfa
> SON SAYI
Tenis Dünyası Dergisi Son Sayısı
> ANKET
Hangi turnuvayı 'beşinci slam' olarak görüyorsunuz?






> ARAMA
Grand Slams - Avustralya Açık | 26 Ocak 2012, 03:27 - Güncelleme: 26 Ocak 2012, 03:40

Melbourne rehberi: 11. gün

Kadınlarda ilk dört seribaşı raketten üçünün yarı finali gördüğü turnuvanın on birinci gününde final eşleşmesi merak konusu olurken, 'Yeni dünya 1 numarası kim olacak?' sorusuna da yanıt aranıyor. Akşam seansında ise bir tenis klasiği sahne alıyor: Roger Federer - Rafael Nadal.

Melbourne rehberi: 11. gün

İlk dört seribaşı raketten tek fire verilen kadınlar turnuvasında, eksik seribaşının yerini dolduracak kalitede daha iyi bir isim olamazdı ve nitekim bu isim 1 numaralı seribaşını eleyerek son dörde ulaştı. Dünya 1 numarası Caroline Wozniacki'yi saf dışı bırakarak Grand Slam kupası hayallerini bir kez daha erteleten, çok tartışılan 66 haftalık dünya sıralamasının 1 numaralı koltuğundan eden son Avustralya Açık şampiyonu 11 numaralı seribaşı Kim Clijsters korta çıkıyor günün ilk tekler müsabakasında. Rakibi ise boştaki bu koltuğa oturma amacında olan, kariyerinin ikinci Grand Slam ve ilk Avustralya Açık yarı finalini arayan 3 numara Viktoriya Azarenka. Eski dünya 1 numarası ile bir sonraki dünya 1 numarası olma peşindeki iki raketi buluşturacak kapışmada verilecek desteğin, topa vururken sarf ettiği efor, verdiği nefes sonucunda kimilerine göre rahatsız edici bir ses çıkaran ve çıkardığı bu sesle de, tenisten çok karaktere, ufak detaylara önem veren Avustralya seyircisinin antipatisini kazanan Belaruslu Azarenka'nın yanında olmayacağını öngörmek yanlış olmaz. Dördüncü tur maçında 4 maç puanı çevirerek tur kapısını açan, azimli son şampiyon Belçikalı Clijsters'ın tribünlerden de büyük bir yardım alacağı kesin gibi gözüküyor. Clijsters yarı finale gelirken seribaşı raketlerden Hantuchova, Li ve Wozniacki'yi turnuva dışına iterken, Azarenka 8 numaralı seribaşı Radwanska'yı ekarte etmişti. Daha önce 6 kez karşı karşıya gelen iki raketin maçlarında 4-2 ile 28 yaşındaki Belçikalı'nın üstünlüğü bulunurken, 2011'de Miami'deki son randevudan 6-3'lük çift setle Vika galip ayrılmıştı.


Diğer finalisti belirleyecek müsabakada ise Rus Maria Şarapova ile Çek Petra Kvitova kozlarını paylaşacak. Her iki tenisçi açısından da dünya 1 numarası olma yolunda önemli bir adım olacak maçın Şarapova açısından bir önemi daha var: 2011 Wimbledon finalinin rövanşını almak. Maç öncesi açıklamalarında dünya 1 numarası olmaktan çok, Grand Slam şampiyonluğuna önem veren iki raket de yarı finale gelene kadar yalnızca bir set bırakarak çok formda olduklarını kanıtladılar. Şarapova, son dört yolunda iki Alman seribaşı raketi evine yollarken, Kvitova ise Kirilenko ve Ivanovic engellerini aşmasını bilmişti. Günün ikinci tekler maçında boy ölçüşecek iki raket daha önce 3 defa kafa kafaya gelmiş, bunlardan ikisinde Petra, birinde ise Maria gülen taraf olmuştu. Geçen yıl Tokyo'daki son maçta ise durum 4-3 iken Şarapova'nın çekilmesi üzerine Kvitova bir üst tura yükselmişti.


SÖZÜN BİTTİĞİ YER

Nasıl sporseverler Real Madrid-Barcelona maçı için planlarını önceden yapıyorlarsa, nasıl maç saatinde evlerinden çıkmıyorlarsa, benzerinin yapılacağı bir düello, bir tenis 'El Clasico'su var turnuvanın on birinci gününde. Kimlerine göre tenis tarihinin en büyük rekabeti, kimilerine göre başka gezegenden olan iki raketin savaşı var ilk erkekler yarı finalinde: Roger Federer - Rafael Nadal.


Grand Slam'ler tarihinde ilk 4 seribaşının yarı finale adını yazdırdığı 14 turnuvaya yeni bir halka daha eklenmiş oldu bu seneki Avustralya Açık'ta. 15 turnuvanın 4'ünde Federer, Nadal, Djokovic, Murray işbirliği var, yine olduğu gibi. İstatistiklerini takip ederken zorluk çekilen Federer, yedi turnuvadır süren Grand Slam hasretini bu kez dindirmek istiyor. Nadal ise rakibinden ATP Turu Finalleri'nin acısını çıkarmaya çalışacağı maçta üst üste 4'üncü, toplamda da 14. Grand Slam finalini kovalıyor.


Melbourne'ün 3 numaralı seribaşı Roger, set yitirmeden yarı finale gelirken, son turda 11 numaralı seribaşı Juan Martin Del Potro'ya set şansı tanımamıştı. Dünya 2 numarası Rafa ise, çeyrek finalde 7 numaralı seribaşı Tomas Berdych'e ilk seti kaptırmasına rağmen, 3-1 ile başı dik ayrılan taraf olmuştu.


Kariyerlerinde uzun süre 1 numaralı koltuğun sahibi olmuş iki usta isim daha önce 26 kez birbirlerine karşı raket sallarken, bunlardan 17'sinde Nadal, 9'unda ise Federer klasını göstermişti. Grand Slam'lerde ise 9 kez aynı kortu paylaşan ikilinin maçlarında ise 7-2'lik İspanyol üstünlüğü göze çarpıyor. 2009 Avustralya Açık finalinin de taraflarını oluşturan ezeli rakipler, beş setlik bir tenis ziyafeti sunmuş, kupa Nadal'a gitmişti. Rekabetin son perdesi ise Londra'daki sene sonu finallerinde gerçekleşmiş, 6-3 ve 6-0 ile rakibinin bileğini bürken Federer sevinç yaşamıştı.


Dev maç, TİS ile 10:30'da başlayacak olup, Eurosport'tan canlı olarak yayınlanacak.


ON BİRİNCİ GÜN PROGRAMI (AUS OPEN RESMİ SİTE)

tenisdunyasi.net / Ali Katipoğlu
Email
Yorum Ekle
Yorumlar
Bu habere henüz yorum yapılmamış.
DİĞER HABERLER
Tenis Dünyası Dergisi ©2012
İletişim · Mobil versiyon
ATP TURU · WTA TURU · GRAND SLAMS · TÜRKİYE · MAGAZİN · YAZARLAR · DERGİ twitterfacebookrss