ATP Finalleri Londra'daki O2 Arena'da bu yıl son defa düzenleniyor. Dünyanın en meşhur çok amaçlı salonlarından olan 20.000'e yakın kapasiteli O2 Arena, 2009'dan bu yana ATP'nin yıl sonu turnuvasına ev sahipliği yapıyordu. ATP Finalleri önümüzdeki yıldan itibaren İtalya'nın Torino kentindeki Pala Alpitour Arena'da düzenlenecek. 2006 Kış Olimpiyatları için inşa edilen ve buz hokeyi maçlarına ev sahipliği yapan Pala Alpitour yaklaşık 15.000 seyirciyi ağırlayabiliyor. Turnuvanın 2021'den 2025'e kadar Torino'da düzenlenmesiyle ATP yıl sonu turnuvası ilk defa İtalya'da yapılmış olacak.

2008'de Tennis Masters Cup adıyla son kez Şangay'da düzenlenen ATP yıl sonu turnuvası, ATP Finalleri adıyla takip eden 12 yıl boyunca Londra'da düzenlendi. O2 Arena böylelikle, o zamanlar adı Grand Prix Masters olan turnuvaya 1977'den 1989'a kadar 13 yıl ev sahipliği yapan New York'taki Madison Square Garden'dan sonra ATP yıl sonu turnuvasını en fazla düzenleyen arena oldu. Kentin diğer yakasındaki çim kort turnuvalarıyla meşhur olan Londra'yı etkileyici bir atmosferle sert kort takvimine koyan O2 Arena'da ilk şampiyonluğu Rus raket Nikolay Davydenko kazandı. 2010'larda ise ATP Finalleri'ne 2012-2016 yıllarında üst üste beş final oynayan ve bunların ilk dördünü kazanan Novak Djokovic damgasını vurdu. Son yıllarda ise Dimitrov, Zverev ve Tsitsipas gibi isimlerin ilk ATP Finalleri şampiyonluklarını kazandıkları turnuvanın Londra edisyonunun unutulmaz anlarından beşini kronolojik olarak derledik.

5. 2010 Yarı final - Rafael Nadal v. Andy Murray - 7-6(5), 3-6, 7-6(6) / ATP Finalleri'yle yıldızı bir türlü barışmayan İspanyol raket, Londra'ya kariyerinin ikinci sert kort Grand Slam şampiyonluğunu kazandığı Amerika Açık zaferiyle gelmişti. Dünya 1 numarası,  Londra'da kariyerinin ilk ATP yıl sonu turnuvası finaline Britanyalıların umudu Andy Murray'yi 3 saat 12 dakika süren maraton bir maç sonunda yenerek ulaştı. İspanyol tenisçi, iki raketin de servis kıramadığı ilk seti tie-break ile kazandıktan sonra vites düşürdü ve 5 numaralı seri başı ikinci sette iki kez servis kırarak skoru eşitledi. Final setinde Rafael Nadal ilk servis kıran taraf olsa da maç için servis attığı oyunda break'i geri vermekten kurtulamadı. Ancak 8-6 biten tie-break oyununu kazanan Nadal adını finale yazdıran taraf olmayı başardı. Finalde turnuvayı namağlup götüren Roger Federer'e yenilen Rafa, ilk ATP Finalleri finalinde ikincilikte kaldı.

4. 2012 Round Robin - Novak Djokovic v. Andy Murray - 4-6, 6-3, 7-5 / O2 Arena'da düzenlenen ATP Finalleri'ne 2012'den 2015'e kadar ambargo koyan Novak Djokovic, ard arda dört şampiyonluğunun ilkini kazanma yolunda gruplarda Andy Murray'ye karşı zor bir sınav verdi. Murray ve Djokovic 2012'de ATP Finalleri'nden önce altı kez karşı karşıya gelmiş ve iki raket de birbirlerine karşı eşit sayıda galibiyet almıştı., Djokovic Avustralya Açık ve Miami 'deki maçlardan galip ayrılsa da yine Londra'da düzenlenen Olimpiyat Oyunları yarı finalinde ve Amerika Açık finalinde Murray'ye boyun eğmişti. Dünya 1 numarası, iki buçuk saati aşan grup maçında ilk seti kaybetmesine karşın maça tutunmayı başardı. Final setinin onuncu oyununda 5-4 öndeyken rakibinin servisinde galibiyete iki puan kadar yaklaşan Murray maçı noktalayamadı ve Djokovic üst üste kazandığı üç oyunla gruplardaki ikinci galibiyetine ulaştı. 

3. 2014 Yarı final - Roger Federer v. Stanislas Wawrinka - 4-6, 7-5, 7-6(6) / ATP Finalleri'nde 2010-2015 yılları arasında 5 defa final görerek Djokovic'ten sonra turnuvanın Londra edisyonunun en başarılı ismi olan Roger Federer, 2014 yarı finalinde vatandaşı Stanislas Wawinka'ya karşı 2 saat 48 dakikalık bir düellodan galip ayrılmayı başardı. Maç boyunca 10 ace kaydeden ve ilk servisinden %81 ile puan çıkaran Wawrinka, Federer'e karşı oynadığı 16. maçta da toprak kort dışındaki zeminlerde kazanamama lanetini kıramadı. Toplam dört maç puanı çeviren Federer maçı 8-6'lık bir final seti tie-break'i ile noktalamayı başardı. Ancak bu yarı final dünya 2 numarasını o kadar yıpratmıştı ki sırt sakatlığı nedeniyle Novak Djokovic'e karşı final maçına çıkamadı ve ATP Finalleri'nin kazananı tarihte ilk kez walkover ile belirlendi.

2. 2016 Yarı final - Andy Murray v. Milos Raonic - 5-7, 7-6(5), 7-6(9) / 2016'da kazandığı Wimbledon şampiyonluğu ve Rio'da elde ettiği üst üste ikinci Olimpiyat altını ile kariyerinin en iyi sezonlarından birini geçiren Andy Murray, yılı ATP Finalleri'nde kazandığı şampiyonlukla taçlandırırken yarı finalde Kanadalı Milos Raonic'e karşı büyük bir sınav verdi. Grup maçlarını yenilgisiz bitiren Murray, ilk seti kaybettiği ve bir maç puanı çevirdiği yarı final maçını 3 saat 31 dakikada noktalayarak adını finale yazdırmayı başardı. Finalde son dört yılın şampiyonu Novak Djokovic'i iki sette mağlup eden Murray, 47 yıllık turnuva tarihinin ilk Britanyalı şampiyonu oldu ve kariyerinde ilk kez yılı dünya sıralamasının zirvesinde bitirdi.

1. 2019 Final - Stefanos Tsitsipas v. Dominic Thiem - 6-7(6), 6-2, 7-6(4) / Bir önceki yıl Alexander Zverev'in kazandığı şampiyonlukla genç kuşağın kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı ATP Finalleri, 2019'da sürpriz bir şampiyonluğa tanıklık etti. Bir önceki yıl ATP'nin umut vaad eden genç raketleri bir araya getiren turnuvası Next Gen ATP Finals'ı kazanan Stefanos Tsitsipas, kariyerinin ilk majör yarı finalini Avustralya Açık'ta gördüğü 2019'da ilk kez katıldığı ATP Finalleri'nde zirveye çıkmayı başardı. Finallerin üç set üzerinden oynanmaya başladığı 2008'den bu yana şampiyonun ilk kez final seti tie-break'i ile belirlendiği finalde ilk seti kaybetmesine karşın geri dönmeye başardı. Şampiyonu belirleyen tie-break oyununu 7-4 ile kazanan Tsitsipas, ATP Finalleri'nin 2001'den beri en genç şampiyonu oldu.


Yavuz Yavuz / Tenis Dünyası