Bu yılın Roland Garros yarı finalisti Daria Kasatkina, Rus blogger Vitya Kravchenko'ya verdiği söyleşide Rusya'nın LGBTQ+'lara dönük politikalarını ve Ukrayna'daki savaşı eleştirdi.

Dünya 12 numarası, röportajda aynı zamanda lezbiyen olarak açıldı ve bir ilişkisi olduğunu söyledi.

Röportajın yayınlanmasından saatler önce, altı milletvekili Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Duma'ya, LGBTGQ+'larla ilgili kamusal tartışmaları büyük ölçüde yasaklayan ve buna dair içerikleri sinemadan yasaklamayı öngören bir kanun teklifi vermişti.

Bu teklif, aynı zamanda çocuklara dönük LGBTQ+'lara dair kamusal tartışmaları yasaklayan ve ülkedeki onur yürüyüşlerini yasaklamaya ve LGBTQ+ eylemcilerini tutuklamaya zemin hazırlayan yasanın kapsamını da genişletiyor.

Kasatkina, "Bu konunun Rusya'da tabu olması doğru mu?" sorusuna, "Rusya'da pek çok tabu var, öyle ki bazıları bizimkinden [LGBTQ+'lar] daha önemli. [Eşcinsel olduğunu saklayarak yaşamak] imkansız bir şey, bu nedenle önemli olan tek şey insanın kendisiyle barışık yaşaması" diye yanıt verdi.

Rusya'nın kadınlardaki 1 numarası aynı zamanda Ukrayna'daki savaşla ilgili de oynadığı veya antrenman yaptığı tenisçilerin "üzerlerine bomba düşmesinden endişelenmediği" bir dünya dilediğini söyledi.