ATP'de dünya 1 numarası Novak Djokovic ve Kanadalı Vasek Pospisil'in önerisiyle gündeme gelen ayrı bir tenisçiler birliği kurulması fikri tartışmalara yol açtı.

Son iki yıldır ATP Oyuncular Konseyinin başkanlığını yürüten Djokovic ve aynı sürede konseyin üyesi olan Pospisil hafta sonu bu görevlerinden istifa etti ve yeni birliğin eşbaşkanları olarak iki yıl görev yapacaklarını duyurdular.

Öneri Profesyonel Tenisçiler Birliği (PTPA) adıyla ATP'den ayrı bir oyuncular birliği kurulmasını öngörüyor. Bu yeni birliğin bir sendika gibi kolektif pazarlık yapıp yapmayacağı henüz kesin olmasa da sadece oyuncuları bir araya getiren ayrı bir organizasyon olması planlanıyor.

Bu önerinin, bazı oyuncuların Naomi Osaka'nın ABD'de siyahlara dönük polis şiddetini protesto için greve gittiğini açıklamasının ardından Cincinnati yarı finallerinin ertelenmesi kararının oyunculara danışılmadan alınmasından ve fizyoterapistlerinin COVID-19 testleri pozitif çıkan Pella ve Dellien'in Cincinnati'de turnuvadan çekilmiş sayılmalarından duydukları rahatsızlık olduğu söyleniyor.

Pospisil yaptığı açıklamada, "ATP'nin mevcut yapısı içerisinde tenisçilerin Oyuncular Konseyi aracılığıyla önemli kararlara kaydadeğer bir etkide bulunmasının imkansızlığı açığa çıkmıştır." diye konuştu.

YENİ BİRLİĞE İTİRAZLAR

Ayrı bir tenisçiler birliği kurulması fikri çeşitli itirazlara yol açtı. Erkekler tenisinin iki efsane ismi Rafael Nadal ve Roger Federer bu fikre karşı çıkanlar arasında.

Rafael Nadal, "Dünya zor ve karmaşık bir dönemden geçiyor. Bu zamanda soğukkanlı davranmamız ve hep beraber aynı amaç için çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Şimdi birlik zamanı ayrılık zamanı değil." diye konuştu.

İspanyol rakete destek veren Federer ise, "Bunlar belirsiz ve zorlayıcı zamanlar, ve geleceğe doğru en iyi adımları atabilmek için beraber çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

Öte yandan son zamanlarda kadın ve erkek tenisinin birleşmesi çağrılarına karşın bu yeni birliğin sadece erkek tenisçilerden kurulu olması fikri eleştirilere neden oldu.

Andy Murray kadın tenisçilerin yeni birlik planında yer almamasını eleştirerek "Eğer işin içinde WTA de olsaydı bu daha güçlü bir mesaj olurdu. Eğer gelecekte bu değişirse o zaman kesinlikle bu fikri değerlendiririm." diye konuştu.